Идеята за Консултативни съвети на министъра на земеделието Кирил Вътев, които не са по браншове, а по линия на т.нар. агрохранителна верига вече бе задействана и в рамките на две седмици се проведоха няколко такива съвета. 

Заявката за фокус върху агрохранителната верига изглежда, че ще е труден процес с оглед на натрупаните през годините конфликти и неразбирателства. 

Логиката в тези съвети е да участват производителите, преработвателите и търговците. На Конслутативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, които се проведе на 11 август, 2023 г. са били поканени точно такива участници. 

“Това, което ни притесни е, че голяма част от участниците в тази верига, ги нямаше на съвета. Липсваха Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци и Сдружението за модерна търговия, 

Възникват няколко въпроса: Как ние ще осъществим тази агрохранителна верига с всичките й положителни ефекти, след като 50% от участниците в тая верига не присъстват на този диалог”, коментира пред Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”, който е и земеделски производител. 

“От години водим битка за българските пазари, за налагане на повече българска продукция в търговските вериги, за това да не се подменя българската продукция. Имаме достатъчно основания да твърдим, че и в момента с български етикет се продава чужда продукция - полски моркови се продават като български, турски домати се продават като български, гръцка чушка се продава като българска... 

Стъпваме на една нова концепция, която сама по себеси е много добра, интересна и атрактивна. Министърът търси нов вариант, нов подход. Обаче, участниците ги няма и притеснението ни е дали тази концепция ще се осъществи”, обясни Цеков. 

Според него е редно държавата в лицето на министерството на земеделието чрез своите механизми да мотивира участниците в тази агрохранителна верига да бъдат отворени към българските производители. 

Цветан Цеков: Проблемът с пазарите за нас е огромен. 

Според Цеков така се губи ценно време. 
“Когато днес произвеждаш и не можеш да реализираш продукцията си, губиш. 

Годината беше изключително тежка - най-тежката от 30 години насам. Който не е пострадал от лошото време и климата, имат някаква продукция, имат проблем с пазарите. 

Министърът трябва да намери механизъм и достатъчно авторитет, за да може тези основни играчи в агрохранителната верига, да участват в диалога. 
Но те не искат според мен, защото практиките, които прилагат явно са по-печеливши”, коментира Цеков и добави, че според него търговците и преработвателите нямат мотивация да участват в диалога. 

Цеков изрази несигурност в това как ще се случи този диалог, ако участниците в него не могат да се съберат на едно място
“С отлагане и тупане на топката няма да стане. Трябват революционни решения, за да можем да спасяваме българското производство. 

Ако климатът не ни лиши от производството ни, а до пазара няма достъп, тогава какъв е смисълът от това цялото земеделие? 
Какъв е смисилът от тези милиарди, които се изливат?”, попита той. 

Заявката на министъра на земеделието Кирил Вътев е тези Консултативни съвети да се събират не само при изникване на спешен проблем, а в по-регулярен вид. 

Агри.БГ потърси Сдружението за модерна търговия и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци с въпроса защо техни представители на са присъствали на въпросния Консултативен съвет. 

И от двете организации обясниха, че поканата е пристигнала в твърде кратък срок преди провеждането на съвета - поканата е получена на 8 август, което е затруднило логистиката на евентуални присъстващи техни представители. 

“В изпълнение на своята дейност Сдружението за модерна търговия участва в голям брой външни и вътрешни работни формати. В редки случаи е невъзможно да се осигури присъствие, ако поканата е изпратена с кратко предизвестие и в период, в който се планират годишни отпуски”, посочиха от сдружението в отговор на нашето запитване.  

“Колегите са в кампания, а това се съчета и с планираните годишни отпуски. Чисто физически нямахме възможност да присъстваме на съвета”, каза от своя страна инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Тя добави: “Винаги сме били последователни в ангажимента си да работим добре и в коректно партньорство с производителите. Това сме го показали в годините назад”.  

Ще успее ли Министерството на земеделието и храните да намери успешна формула за диалог между производители, преработватели и търговци и това да доведе до повече български продукти на щандовете в магазините? Ако във всички има воля, това би могло да се случи. Но ще е трудно.