Южнокорейска делегация бе на тридневно посещение у нас по повод одобрението на страната ни за износ на люцерна на техния пазар. Експертите от Агенцията за карантина на животните и растенията на азиатската страна се срещнаха с представители на БАБХ.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Делегацията извърши пълна оценка на системата за официален контрол при фуражите и нейната еквивалентност спрямо корейската система за контрол. Направена бе и оценка на ефективността от самоконтрола за качеството и хигиената на българските предприятия, които желаят да изнасят люцерна.

Следващият етап от процедурата по договаряне на износа е изготвяне на доклад от Агенцията за карантина на животните и растенията на Република Корея. Той ще съдържа констатациите на експертите и уточняване на образеца на сертификата, с който ще бъде осъществяван износът.

През 2021 г. България бе първата страна членка на ЕС, в която Министерство по безопасността на храните и лекарствата на Република Корея проведе дистанционен одит чрез видеоконферентна връзка, съвместно с БАБХ. Той бе по повод процедурата за одобрение на износа на допълнителен асортимент от български млечни продукти за азиатската страна.