Най-страшни са организираните групи – когато цяла една служба е обхванала като паяжина една област. Там всички са в играта. Сега имам 2-3 примера, които трябва да разплета. Първо, трябва да се преборим с тази организирана корупция, след което вече и с индивидуалните изпълнения на отделни служители, коментира проф. Христо Даскалов за Дарик.

През крив макарон: Намалената ставка на ДДС за плодове и зеленчуци изглежда мираж 

Изпълнителният директор на БАБХ допълни, че сигнали за корупция постъпват всеки ден. Много често обаче те са анонимни, а когато се говори за корупция, са нужни убедителни доказателства. За споменатите обаче 2-3 случая документите за констатирани нарушения ще бъдат внесени в съда.

„Корупцията се осъществява главно от тези, които имат право да подписват финансови документи. Докато не свием броя на тези лица, които движат нещата, само ще си говорим за борба с корупцията“, смята проф. Даскалов.

Относно броя на служителите БАБХ има правото на 2256 човека, като не всички места в момента са запълнени. Предстои дискусия дали да има съкращения.

„Моето мнение е, че този състав, който имаме, не би следвало да бъде редуциран с 15%, както се говори, защото тогава вече няма да можем да извършваме своите функции. От друга страна, за последните 2-3 години се назначаваха хора с всякакво образование. Това бяха случайни хора по чисто политически причини и те бяха доста“, съгласи се шефът на Агенцията.

В заплащането на служителите също се наблюдават фрапиращи диспропорции. Дори за една и съща категория един служител получава 1200 лв., а друг – 2500 лв. Синдикатите настояват тази несправедливост да бъде коригирана, когато Агенцията премине към МС и се преподписват договори.

Освен върху отделянето на БАБХ от Министерството на земеделието се работи и върху вътрешното й преструктуриране. Проф. Даскалов дава за пример регионалните лаборатории, които сега са подчинени на директорите на съответната областна дирекция. 

„Това е отречено от целия свят – лабораториите не трябва да бъдат подчинени на оперативната система. Трябва да съберем всички лаборатории в един независим блок, който да бъде част от Агенцията. Имаме и други неща за изглаждане, така че отвътре системата да може сама да се контролира. Да няма по-силни дирекции, които да притискат другите, както се случва сега“, категоричен е директорът на БАБХ.