Жътвата на пшеница в Силистренска област вече е приключила. В земеделските кооперации край Дунав стопаните са ожънали между 600 и 650 кг/дка, съобщи Кирил Боянов, председател на ОСЗК в Силистра.

Важните срокове през август

„Кампанията започна навреме, метеорологичните условия бяха благоприятни. Устойчивото време даде възможност да се работи активно на полето. На ден се жънеха около 600 дка пшеница в едно стопанство“, допълни браншовият ръководител.

Прибрано е зърното от 450 000 дка с пшеница. Общият размер на обработваемите площи в Силистренска област е 1 700 000 дка. В сравнение с 2020 г., когато средният добив в Силистренска област беше 357 кг/дка, сега добивите са по-добри и почти двойни. През миналото лято най-високи са били резултатите от пшеница в земеделска кооперация „16 декември“ в село Гарван – 568 кг/дка, а най-ниски – 195 кг/дка в земеделска кооперация „Светлина“ в село Васил Левски.

Тази пъстра картина е формирана от сушата, която е засегнала изцяло или частично землищата край Дунав. Именно липсата на дъжд се оказва лимитиращият фактор, който определя добивите по места.

За разлика от настоящата година, когато зърненият пазар е по-благосклонен към производителите и формира цени от над 380 лв./тон на зелено, то през миналата година земеделските кооперации са реализирали пшеницата на доста по-ниски цени.

"Те нямаха възможност да запазят продукцията, тъй като имаха задължения към външни контрагенти", анализира още Кирил Боянов. Към момента пазарът се е укротил и офертите варират до 340 лв./тон. 

Общо 30 са земеделските кооперации, които членуват в Областния съюз и които обработват около 370 000 дка земя. Върху 45 % от тези площи се отглежда пшеница.