Прогнозите на учените от Добруджанския земеделски институт за добри добиви от пшеница станаха факт. Над 800 кг/дка зърно са пожънати от някои сортове, селектирани в Добруджанския земеделски институт.

Важните срокове през август

Все още кампанията по прибиране на реколтата от полетата на научния център не е приключила, съобщи директорът доц.Илия Илиев. Жътвата върви по-бавно заради по-старата техника и по-честите аварии. В същото време екипът на Института е мобилизиран и е създадена много добра организация за прибиране на реколтата. По-бавните темпове се дължат и на спецификата на производството. Учените жънат 16 сорта пшеница базови, предбазови, сертифицирани семена и стокова продукция, уточни още доц. Илиев. 

„На този етап сме доволни от резултатите. Масово отчитаме над 600 кг/дка, а някои от новите сортове дават и над 800 кг/дка. Все още не сме приключили жътвата, едва тогава ще анализираме и обобщим добивите“, допълни директорът на Добруджанския земеделски институт. 

Добри резултати от българската селекция при пшеница отчитат стопаните от различни райони на страната. От производствени полета в Ямболско са пожънати между 800 и 1000 кг/дка от сортове на Добруджанския институт. Край Дунава, в землището на Свищов, един от новите сортове пшеница е дал над 800 кг/дка. Новата селекция се е отчела с добри показатели и в Добричка област, допълни обобщението проф. Иван Киряков. 

Партньорите на Добруджанския институт в съседна Турция също са останали доволни от жътвата на утвърдените там български сортове пшеница. Въпреки природните катаклизми – наводнения в някои части на Турция и рекордна суша в други, родните пшеници по традиция се справят добре и от тях са пожънати до 850-900 кг зърно от декар. 

Всяка година учените анализират както представянето и поведението на сортовете при конкретните почвено-климатични условия, така и получените добиви. Очаква се анализът да е готов до края на август по време на изложението „Селското стопанство и всичко за него“.