Средно 650 кг от декар е добивът на пшеница в област Враца от засетите общо 613 000 дка. Най-много прибраха стопаните в община Бяла Слатина, където данните сочат 766 кг от декар.

Важните срокове през август

На второ място се нарежда община Хайредин, където добивът е 750 кг от декар. Около такова количество реколта от декар са получени в още 6 общини.

„Чух, че колега се хвалил даже с рекордните 910 кг от декар, но хич не ми се вярва. Като цяло регионът ни е трудно да се обобщава, защото си имаме равнини, но и много планински и полупланински райони. Няма как добивите да са еднакви, а и зависи от това каква е година. Ето, колегите от община Враца например добиха само 515 кг от декар, а в Роман още по-малко – само 485. Затова аз съм си доволен от моите 620 кг от декар. Сега остава да покаже и добри показатели за съдържание на глутен и ще съм направо щастлив, защото миналата година беше такава щета, че не искам и да я коментирам“, обяснява стопанинът Тошко Тодоров, който вече е приключил с прибирането на пшеницата.

Наложило му се да изчака големите производители да приберат своето зърно и едва тогава да минат комбайните и през неговите ниви, защото е дребен стопанин и няма своя техника. Според него сега е важно друго - какво ще е съдържанието на глутен в зърното, защото това ще определи цената на продукцията му.

„Хлебната пшеница с високо съдържание на глутен сега върви около 340 лева за тон. Това е малко по-ниско от средната цена за страната, но пак става. Важното е моята да не бъде окачествената като фуражна, защото тогава ще струва между 310-340 лева за тон“, обяснява още стопанинът.

Той разчита и на добър добив от слънчогледа, защото още сега предварително офертираните цени са с около 50% по-високи от миналата година.