Регионът на Гренобъл, Франция, е известен с многото си орехови дръвчета. В местния кооператив Coopenoix има 500 фермера, които се занимават с отглеждането на орехи. Той е номер едно в Европа по размери. Тази година е добра, а надеждите за новия сезон са големи, информира freshplaza.

25 хил. долара на хектар за готова орехова ферма

Поради горещините през лятото, очакваме да приберем реколтата в средата на октомври. За щастие имаше няколко периоди на валежи, без които орехите щяха да изсъхнат. Да, реколтата е малко по-слаба от миналогодишната, но размерите на орехите са в рамките на нормата, допълват от кооператива.

90% от насажденията в Гренобъл са сорт Франкет. Той е известен със специфичния си вкус. Хората казват, че наподобява лешник.

80% от продукцията на кооператива Coopenoix се изнася. Основно купувачи са Германия, Италия и Испания. Останалите 20% се доставят на френския пазар.

Органик и конвенционално отглеждане

В момента 10% от продукцията на кооператива е органик. Става дума за 700 тона орехи.

"Опитваме се да развиваме пазара ни, но нямаме достатъчно био продукция. Винаги препоръчваме на производителите си да залагат на натуралните продукти. Не провеждаме систематични пръскания, действаме, само ако има проблем. Имаме двама консултанти, които информират производителите в кооператива за възможни проблеми", казват още от Coopenoix.