Добивите на мед през тази година са значително по-ниски от миналогодишните. Обичайно пчеларите у нас вадят 20 кг от кошер, докато на места опитни стопани са получили по едва 7-10 кг.
 
 
„На много места пчелите тази година намаляха и кошерите са слаби. Малко са изключенията пчелари да са изкарали добри добиви“, коментира пред Фермер.БГ Илия Цонев, зам.- председател на Конфедерацията на пчеларите в България.
 
Намалението на пчелите в редица региони остава загадка даже за пчелари с дълъг стаж и умения. Една от причините е студената дъждовна пролет, която не позволи на пчелите да излязат навреме на паша. Друга възможна причина са последиците от използването на неоникотиноиди. 
 
„В тези случаи семената се обработват с препаратите предварително и няма пръскане на полето. Но след като семената са обработени, отровите се появяват после в нектара и в прашеца. Те убиват голяма част от пчелите. Друга част са засегнати от сублетални дози. Пчелите ги поемат, внасят ги в кошера, с тях хранят личинките и тези личинки вече са с намален имунитет и с влошени качества – да се обучават, да се ориентират, да събират нектар. Влошава се популацията“, обясни инж. Цонев.
 
Много стопани отчитат, че пчелите им лесно боледуват. Специалисти отдавна алармираха, че щетите, които неоникотиноидите нанасят, са много по-големи, отколкото се предполага. 
 
 
„Въпреки че в ЕС изобщо забраниха неоникотиноидите, възможно е последиците да продължат още няколко години. Коварството им се крие в това, че част от тях остават в земята, тъй като семената са обработени. На следващата година дори култури и даже плевели, поемат тези химикали и имат пагубно въздействие върху пчелите. Това са малки дози, сублетални, които бавно и тихо унищожават пчелните семейства“, каза зам-председателят на Конфедерацията.
 
Неговите наблюдения показват, че при обичаен добив около 20 кг от кошер в страната през тази година количествата са най-често около 10 кг. 
 
„Добивът при мен е 7 кг от кошер – три пъти под обичайното. От много години гледам пчели по един и същ начин. Тази година добивът ми е много слаб. Подобна е ситуацията и с други хора, с които съм разговарял. Два-три пъти са по-ниски добивите. Има и изключения, разбира се“, коментира инж. Илия Цонев. 
 
В хубави години пчеларите изкарват до 40 кг мед от кошер, а в някои случаи добивите стигат и до 60 кг. Неприятни изненади за фермерите поднесоха и хибридните посеви.
 
„Значителна част от новите сортове слънчоглед имат много малко нектар. Пчелите няма защо да ходят там, като няма нектар. Това води до малки добиви на мед. Хибридните сортове слънчоглед може да бъдат заплаха за пчелите“, отбеляза специалистът.
 
Независимо, че годината се оказа трудна за бранша, изкупните цени са ниски. Стопани сигнализират, че търговци им предлагат едва 4,50 лв./кг полифлорен мед – обидно малко за ценния продукт.
 
„Това е стара практика – прекупвачи да ни атакуват поединично и някой пчелар, като вземе 10 стотинки повече от колегата, е доволен. Ние си имаме грехове, че не можем да се обединим и да отстояваме стабилни цени. Разпокъсани сме“, допълни зам.-председателят.
 
Възможност за повишаване на цените е да се защити географско наименование за български пчелен мед. В това отношение браншът се надява на силна подкрепа от страна на държавата. Засега само Странджанският манов мед е регистриран. Ако страната успее да защити българския пчелен мед, като географско наименование, цената му на външния пазар ще се вдигне чувствително и резултатите ще бъдат много добри.