"До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП) на обратната проследимост по партидите за млечните продукти, като целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина". 

Кирил Вътев: Каквито и стратегии да се правят, трябва да са съобразени с промените в климата

Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев при откриването на ловния сезон в събота, цитиран от БТА. 

Подобна проверка ще се направи и за плодовете и зеленчуците. 

Резултатите от проверките ще са повод за законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните, става ясно от думите му.  "Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка", коментира министърът.

Подготвя се програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите, за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети. Той напомни, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България, 

След заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи в петък, че към момента на пазара в страната 40% са българските плодове и зеленчуци, а 60% – вносните. "Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет", смята министърът.