Оттук нататък, каквито и стратегии да се правят в земеделието, трябва да се направят на базата на дългослочни прогнози за изменението на климата, защото това вече е факт и всички сме свидетели на това, което се случва. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след първото заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. 

Кирил Вътев: Нужно е ново заснемане на цялата територия на страната

Именно промените в Стратегическия план са били основната тема, а според председателят на българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, и най-важната тема, сред разговорите по време на заседанието. 

“В Стратегическия план ще направим тези промени, които е възможно. Няма как да обхванем всичко, защото нямаме време и сме закъсняли по много наред причини”, посочи Вътев на въпрос какви точно ще са корекциите. 

До понеделник - 14 август, браншовите организации и членовете на съвета имат срок да предоставят предложенията си за промени в плана, които министерството на земеделието да разгледа при корекциите, по-голямата част от които, по думите на министър Вътев, следва да са готови до края на септември. 

Едно от нещата, които спешно следва да се направи е пазарен анализ, тъй като такъв липсва, обяви той. 

“Как се прави стратегия без пазарен анализ? Сега ще се направи такъв пазарен анализ, за да се види къде се намираме спрямо вносните продукти”, посочи министърът и цитира председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, който по време на съвета е дал информация, че на българския пазар в момента 40% са български плодове и зеленчуци и 60% вносни. 

“Аз мисля, че това е много притеснително”, добави Кирил Вътев и обясни, че е редно и следва да се работи догодина това съотношение да е поне 50/5о.  

“Най-общо така изглеждат целите за подобряването на българското производство - чрез реализацията на пазара и чрез достигането до трапезата на потребителите”, обобщи Вътев.