Форматът на консултативните съвети е нов и тепърва предстои да му бъде направена оценка. „Много държа на всички консултативни съвети, защото хората са набрали инерция да мислят само за субсидии и за това на кого какви субсидии да дадем, а идеята за пазара остава някак си на заден план. Ние искаме да извадим на първо място целта за пазарния успех“, каза земеделският министър Кирил Вътев след края на Консултативния съвет по мляко, който се проведе в четвъртък в аграрното министерство. 

Министър Вътев: Рано е да се каже дали ще има de minimis за животновъдите

Още на първия консултативен съвет - този за поземлените отношения е станало ясно, че от 30 години не са правени изменения в областта и са необходими сериозни законодателни промени, които няма как да станат бързо. 

Оказва се, че има нужда и от ново облитане на страната, за да се заснеме цялата територия, но това не касае само Министерство на земеделието и храните. Свързано е с Министерство на отбраната, Министерството на околната среда, както и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Необходимо е да се направи доста по-сложна организация, за да върви процесът, обясни министър Вътев. 

„Много интересно е как ще погледнат на това политическите партии, ние ще направим законодателно предложение, едно от нещата, които се надявам е да се реши въпросът с пасищата“, коментира министърът.

За пореден път той изрази недоумението си защо трябва да се дават пасища на хора без животни, което според него е нонсенс решение. Кирил Вътев препоръчва във времето преди местните избори, кметовете да обяснят на населението как така дават пасища на хора без животни, а за тези, които имат нужда – пасищата са надалеч. 
До края на месеца предстоят консултативни съвети по зеленчуци и месо, а през септември ще е съветът за пчелния мед, ще се продължи с етерично-маслени култури, с технически култури, както и за горите.