В срок от 30 дни животновъдите трябва да регистрират личните си стопанства в ОДБХ, съобщава общинската администрация на Шабла. Към заявлението задължително се прилагат документи за собственост или право на ползване на обекта и за осигурено ветеринарномедицинско обслужване.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн 

Документите се приемат по местонахождение на личното стопанство в общината, кметствата или кметските наместничества. 
 
От община Шабла припомнят, че в личните стопанства на физически лица могат да се отглеждат до два броя едри преживни животни и приплодите им, десет броя дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези. За лични нужди могат да се отглеждат още два броя еднокопитни, десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, петдесет възрастни птици и сто бройлера или подрастващи птици.

Образец на заявление за регистрация на лично стопанство е публикуван на сайта на община Шабла и е наличен в деловодството на община Шабла, в кметствата и кметските наместничества по населени места. С подаването на заявление за регистрация собственикът на животновъдния обект – лично стопанство декларира, че е запознат с основните си права и задължения по отглеждането на животни за лични нужди, произтичащи от законодателството. Личните стопанства подлежат на регистрация в ОДБХ по реда на Закона за ветеринарномедицинска дейност.