От 28 февруари влезе в сила и се прилага Регламент (ЕС) 2019/6 относно ветеринарните лекарствени продукти. С него се установяват правилата за производството, вноса, износа, доставката, разпространението, контрола и употребата на ветеринарномедицинските продукти (ВМП) с цел: осъвременяване на законодателството; насърчаване на иновациите и увеличаване на наличието на ВМП; засилване на кампанията на Европейския съюз (ЕС) за борба с антимикробната резистентност.

Как се изменя броят на животните за една година?

Настоящият Европейски регламент се очаква да намали административната тежест, да подобри функционирането на вътрешния пазар и да осигури по-добро наличие на ветеринарни лекарствени продукти, като същевременно се гарантира оптимална защита на общественото здраве и здравето на животните, както и на околната среда.

В него се определят ясни и изцяло хармонизирани изисквания за етикетиране. Регламентът въвежда опростена процедура за оценка и период за защита на данните, който може да бъде удължен до18 години при определени условия с цел да се стимулира: разработването на нови антимикробни ВМП; нови ВМП за редки болести; ВМП за видове (например пчели), които не са животни за производство на храни или домашни любимци.

Той определя още ясни правила за биологично получени ВМП и нови терапии, чиято цел е да се насърчи и разработването на нови продукти. Чрез централизираната процедура за издаване на разрешение и даването на възможност за редица изключения се цели положително разширяване на обхвата на ВМП, които могат да бъдат пуснати на пазара.

Регламентът продължава и засилва борбата на ЕС с антимикробната резистентност, като въвежда:
  • забрана върху превантивната употреба на антибиотици при групи животни;
  • забрана върху превантивната употреба на антимикробни средства чрез медикаментозни фуражи;
  • ограничения върху употребата на антимикробни средства като контролно лечение за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на инфекция;
  • засилена забрана върху употребата на антимикробни средства за засилване на растежа и увеличаване на добива (в допълнение към забраната от 2006 г. за употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в храните за животни);
  • възможността за запазване на определени антимикробни средства само за употреба за хора;
  • задължението държавите от ЕС да събират данни относно продажбата и употребата на антимикробни средства;
  • научнообосновани максимални прагове за кръстосано замърсяване на храните за животни с антимикробни средства;
  • различни мерки, целящи внимателна и отговорна употреба на антимикробни средства.

При внос от трети страни също ще трябва да се зачита забраната върху антимикробни средства за засилване на растежа и увеличаване на добива, както и ограниченията върху антимикробни средства, определени в ЕС като запазени само за употреба за хора. Целия текст на регламента може да видите тук.