Птицевъдството е най-развития сектор на животновъдството в България с най-голям принос към брутния вътрешен продукт и бюджета на страната. Вследствие на пандемия от Covid-19, сектор птицевъдство е в безпрецедентно затруднение. За това говориха представителите пред медиите.  
Имаме частичен успех по някои теми в разговорите с аграрното министерство, но по някои не срещаме разбиране”, каза Ивайло Гълъбов, председател на Съюз на птицевъдите в България. 

Сроковете през март, за които да внимавате

Той обясни, че досега секторът не е получавал помощ по т.нар. Ковид мерки, защото когато те са стартирали през 2020-а година проблемите на отрасъла не са били сериозни. 

“Останалите отрасли от животновъдството получиха сериозна подкрепа тогава, тъй като те имаха проблеми с платежоспособност и с обслужване на задължения”, посочи Гълъбов и добави, че нещата в птицевъдството са коренно различни към момента.

Цените на суровините и енергоносителите постоянно растат, а производителите продават под себестойността на продукцията. 
“Инкасирахме огромни загуби през 2021-а, като се надяваме това да не продължи и през 
Загубите на бранша за 2021г. надхвърлят 80 млн. лв.”, обясни Гълъбов и посочи, че производителите покриват загубите със собствени средства и кредити, което не може да продължава вечно.

Браншовите организации в сектора са обединени в исканията за спешна намеса на държавата, за да се спаси птицевъдството.