Над 80 % от площите с маслодаен слънчоглед в Добричка област вече са пожънати. По данни на областната дирекция по земеделие средните резултати едва достигат 160 кг/дка. Тези показатели са със 100 кг/дка по-ниски в сравнение с жътвата през есента на 2022 г. 

Четете още: Цената на млякото започна да пълзи нагоре

В осемте добруджански общини картината е твърде различна. Най-високи са добивите в района на Тервел, където са пожънати средно по 200 кг/дка, а най-ниски край морето в Шабленско – средно по 109 кг/дка. В общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево земеделските стопани са прибрали съответно по 150 кг/дка, 165 кг/дка и 120 кг/дка. В крайморските общини прибирането на маслодайния слънчоглед вече приключи на 100 %.

Като основна причина за ниските резултати производителите посочват екстремните температури през летните месеци и продължителното засушаване, което и в момента продължава. Тези фактори са дали отражение и върху реколтата от царевица. 

Добивите от техническата култура до момента са средно 319 кг/дка. Пожънати са малко над 30 % от засетите през тази пролет 979 000 дка с царевица. В общините Балчик, Добричка, Каварна, Крушари и Тервел добивите са между 300 и 400 кг/дка, докато в регионите на Шабла и Генерал Тошево са около 170 кг/дка.