По 120-130 кг/дка фасул са пожънали стопаните от Добричка област през това лято. Според учените от Добруджанския земеделски институт добивите са по-ниски от предходната година, когато надскочиха 200 кг/дка.

Четете още: Венцислав Узунов: Трябва политическа воля, за да оцелее земеделският сектор

„Условията не бяха добри през тази стопанска година за фасула“, коментира проф.Иван Киряков от научния център. „Имахме екстремни температури по време на цъфтежа на цветовете и това доведе до абортирането им, съответно рефлектира и върху добивите“. 

За сметка на това условията през тази стопанска година са били благоприятни за леща и фасул. От тях стопаните в региона са прибрали около 200 кг/дка.

„Тези култури се сеят в средата на февруари-началото на март. Тогава нямаше дъждове и това позволи да се направят добри сеитби. Ако е влажно и студено, не се получава добре, отразява се върху добивите“, коментира още ученият. 

През последните години расте интересът към отглеждане на все повече бобови култури, особено в общините Балчик, Каварна и Шабла, както и около Добрич, посочи проф.Киряков. Фермерите се насочват и към новата селекция сортове фасул на Института, които са с изправен храст и са предназначени за директна жътва. При тези растения прибирането става много по-бързо, без загуби и разпиляване на зърно. 

Доказателство за това е фактът, че през август само за 2 часа в полетата на Добруджанския земеделски институт са били пожънати 40 дка фасул. Това е станало с помощта на нова машина, закупена със средства от ДФ „Земеделие“ под формата на субсидии, съобщиха учените. С новата техника се оптимизира работата при прибиране на бобовите култури, спестява се време, ръчен труд и разходи.

„Машината е подходяща за скубане на фасул както с изправен храст, каквито са сортовете фасул „Блян“, „Устрем“, „Скития“ и „Вежен“, така и от полуувивен тип, какъвто е сорт „Еликсир“. При прибирането не се отчитат почти никакви загуби“, посочват още от института. 

Още преди две години в Добричка област бяха регистрирани двойно повече площи, засети с азот фиксиращите култури боб, грах и леща.