На пазара на сурово мляко има раздвижване, производителите отчитат, че се увеличава търсенето на суровина. 

Четете още: Ще изискват по-малко документи за плащане и по подмярка 4.2


„Вече се чувства глад за мляко и има доста сериозно търсене, а суровина няма. Въпреки растящия интерес обаче, купувачите са доста предпазливи, а монополът бавно вдига цената с по две-три стотинки“, коментира за Агри.БГ Петър Карадамянов от сдружението на производители "Ривър Милк".

От думите му става ясно, че  в някои ферми вече се говори за цена от 95 ст./л до 1 лев/л. 

Сдружението „Ривър Милк“, което стана известно през отминалото лято с решението си да подарява млякото, което мандрите не изкупуват, вече работи с две преработвателни предприятия.

„Намерихме една мандра, която все още ни извива ръцете, но тези дни ще търсим решение на този проблем. От лятото са започнали да вземат млякото на 50 ст./л и вече са стигнали 70 ст./л“, споделя още Карадамянов. Другата мандра-партньор е достигнала цена от 85 ст./л и продължава да я покачва.

Ниската цена, която е по-малко от литър бутилирана вода, естествено не устройва производителите. 

„Ако стигнем цена от 1 лев за литър, нещата ще бъдат нормални“, смята млекопроизводителят. Тази картина обаче може да се развали от поскъпналите горива, чиято цена върви нагоре в момента. 

Сдружението е купило сграда и се надява да се отвори интервенция от Стратегическия план, по която да кандидатства за оборудване. Надеждата е, че по този начин ще спре процесът на притискане от страна на преработвателите, на които предават сега суровината си. 

Дневно от стопанствата на седемте участници в сдружението излизат 8 тона мляко. Те се грижат за повече от 800 крави. Успяват да произвеждат сами грубите фуражи, а за всичко станало разчитат на свободния пазар.  

С подобни проблеми се срещат животновъдите в цяла Европа, броят на говедата в ЕС намалява за пета поредна година. Причината са високите разходи за фураж и падащите цени на млякото. Освен това нови разпоредби постоянно затрудняват живота на млекопроизводителите.