Новите технологични карти бяха акцент в работата на последния Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе в петък в Аграрен университет Пловдив. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Технологичните карти са в много първичен вид и имаме много забележки към тях, но продължаваме да работим с екипа, който ги подготвя. Трябва да се намери справедлив модел при определянето на средни добиви и цени, за да сме сигурни, че всички ще можем да ги ползваме“, коментира за Агри. БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз. 

Засега обаче не всички технологични карти са готови и все още няма краен срок за подаването им. Овощарите смятат да бъдат наясно със забележките си в рамките на една седмица. Налична е документацията за костилкови, семкови и ягодоплодни, но те ще търпят промени, тъй като има параметри, с които от бранша не са съгласни. За оранжериите обаче тепърва ще се правят изчисленията. 

Димитричка Търпанова: Трябва да се намери справедлив модел при определянето на средни добиви и цени, за да сме сигурни, че всички ще можем да ги ползваме.

Технологичните карти са подготвени от експерти на Аграрен университет, а производителите се запознали с тях ден преди Консултативния съвет. Освен другите забележки, които имат, те не одобряват за цените да се ползват само данните от агростатистиката, тъй като не винаги са точни, затова препоръчват да се търси по-устойчив вариант. Уговорката е плодовете да се работят от браншовите организации. 

Моделът, който отчита извършваните агротехнически мероприятия, цени и производствени разходи, не е краен и при необходимост са възможни промени, които ще се правят заедно с бранша. Това ще бъде основата за актуализация на Стратегическия план“, каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков, който участва в работата на съвета. 

Той припомни, че министерството планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, заради войната в Украйна, колкото беше заложено и през 2022 г. Заради повишените разходи за торове, горива, заплати и семена, аграрното министерство реши половината от този бюджет да бъде разплатен към фермерите преди старта на пролетната кампания.

„Волята на служебния кабинет е да изплати цялата помощ от 426 млн. лева. В момента отпускаме 50 на сто от тази помощ, след няколко месеца, когато има възможност в бюджета, ще се отпуснат останалите средства“, коментира Тодор Джиков.