Настояваме за конструктивна среща с президента, който е назначил служебния кабинет, за да обсъдим състоянието на животновъдния сектор. Искаме да разберем имаме ли право да оцелеем или не, заявиха представители на браншови организации на пресконференция. 

Вижте предложените ставки по украинската помощ за сектор "Животновъдство"

Проблемите в сектора са натрупвани с десетки години, а бездната между българските производители и европейските им колеги расте още повече на фона на войната в Украйна. Ето какво провокира недоволството на фермерските организации точно сега.

Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България

 

Помощта за компенсиране на щетите заради войната в Украйна идва от националния бюджет на всяка страна, което още повече задълбочава разликата между българските фермери и техните европейски колеги. 

Държавните помощи, които бяха отпуснати миналата година, са заложени и за тази. От Министерството на земеделието обявиха, че през април ще пуснат първата половина от Украинската помощ, а втората – в рамките на годината. За съжаление, Министерството на финансите е отказало да разпише гаранция за оставащите 50%, въпреки че ги има заложени в годишния бюджет. 

Затова на Съвета по животновъдство на 6 март взехме решение да се свика спешна среща с президента, премиера и министъра на финансите, за да могат да бъдат гарантирани полагащите се средства по Украинската помощ на 100%. Да не говорим, че е нормално тя да бъде коригирана с инфлационния процент. 

Освен това Стратегическият план за земеделие е унизителен и катастрофален. От три месеца ни обещават, че ще бъде отворен за корекции. Два месеца пък правим технологични карти. На Съвета по животновъдство се запознахме с тях. Нямаше присъстващ, който да не каже, че са далеч от реалността. 

Много ферми и то с племенни стада затварят. Те директно ликвидират, а по-големите намаляват животните. Това се вижда и по намаленото количество произведено мляко, което за месец януари е с 5000 тона назад. Потребителят трябва да знае, че ще плати много голяма цена и то не в далечно бъдеще. Когато животновъди се отказват, никой не идва на тяхно място. 

Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди

 

Имаме проблем с кравето мляко. На много места изкупуването спира, а за наша голяма изненада млекопреработвателните предприятия работят и вече са задръстени. Големите вериги налагат монопол и извиват ръцете на държавата. Неконтролируемият внос на млечни и месни продукти заливат пазара. 

Другият голям проблем пред сектора е Стратегическият план за земеделие. Много от предложенията на бранша не бяха приети. Питаме и нямаме отговори. Провеждаме срещи в цялата страна с нашата членска маса и правим организация за протести. Ще се вслушаме в исканията на работещите хора. 

Николай Романов – фермер от област Плевен

 

Някой е решил, че дребният и среден производител трябва да бъде смачкан. Има хора, които управляват държавата и въртят едни пари. Единственото решение е народът да се осъзнае и да потърсим сметка. Колегите казват: „Ако трябва, зарязваме всичко и тръгваме да си отстояваме правата. Губим си работата, но поне да се борим докрай“. 

На пресконференцията присъстваха още Цветомир Христов – председател на развъдна асоциация в Софийска област, Дарина Шишкова –  председател на Сдружение „Старият Балкан“ и Михаил Михайлов от Национален съюз на говедовъдите.