По мярка 11 „Биологично земеделие“ в периода 20 май – 20 юни ще се извършват оторизации, при условие че към 31 март напълно функционира базата данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, поддържана от Министерството на земеделието.

Производители поискаха ускорено изплащане на субсидии

Това е записано в индикативния график за директните плащания за Кампания 2019, качен в библиотеката на Агри.БГ и на страницата на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Оттам днес потвърдиха, че очакванията са средствата да бъдат оторизирани от 20 май, а не на 20 май. И това може да стане само при условие, че към 31 март регистърът на биопроизводителите е наличен на 100% и функционира. В момента се правят връзките към този регистър, допълниха от Фонда.

Това уточнение беше направено и от изпълнителния директор Васил Грудев в интервю за нашата медия през месец януари:

„Ще стартираме плащанията по мярка 11 от 20 май. Но за да го направим, е необходимо регистърът, който се изготви през 2019 г., да бъде абсолютно оперативен и пълен с данни за всички наши земеделски производители. Той трябва да бъде наличен на 100% към края на месец март, за да можем да направим проверки и да стартираме с плащането“, обясни тогава Грудев.

А проблеми с биорегистъра не че нямаше. Именно неговото забавяне беше посочено като мотив на Министерството на земеделието да освободи Чавдар Маринов от поста зам.-министър. И наистина, въвеждането на данните в биорегистъра продължи повече от 6 месеца и грешките в него до последно не бяха изчистени. 

Биопроизводители от БАБ обаче се застъпиха за Маринов, твърдейки, че „ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра, които трябваше да извършат корекциите в срок“.