Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов, съобщи правителствената информационна служба.

Чавдар Маринов: Танева иска оставката ми заради веригите

Освобождаването на Чавдар Маринов от поста става по предложение на министър Десислава Танева.

Причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени на производителите на биологична продукция по мярка 11 ,,Биологично земеделие” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), допълниха от Министерския съвет.

Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени.

За освобождаването на Чавдар Маринов се заговори още в събота, но до последно информацията не беше официално потвърдена. За него се застъпиха производители, включително и от Българска асоциация „Биопродукти“, според които „ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра, които трябваше да извършат корекциите в срок“.

Според самия Чавдар Маринов той няма проблем със сектора на биопроизводството, заради което формално беше поискано освобождаването му. По думите му в основата стои конфликт във връзка с подготвяното задължение веригите да продават български стоки. Днес за bTV той заяви, че „задължението за продажба на български стоки, което държавата се опитва да вмени, няма общо с темите и мерките, които трябва да се следват“.