Извършва се денонощно наблюдение на фирмите производители и търговци на яйца и агнешко месо в цялата страна около празниците, съобщават от Национална агенция за приходите (НАП). 

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Служители от звеното „Фискален контрол“ следят както продажбата на  яйца и агнешко в страната, така и вноса и износа им за страни от Европейския съюз (ЕС). Проверките за яйцата продължават до края на Великденските празници, а на агнешко месо – до Гергьовден.

Инспекторите следят придружаващите стоката документи, количествата, преминали през граничните пропускателни пунктове, съпоставят цените от производител и тези, на които се продават яйцата и месото в по-големите търговски вериги у нас. 

Проверките на НАП, които започнаха в началото на април, се осъществяват съвместно с други ведомства в опит да се подобри данъчната дисциплина. Целта е да се установи спазват ли се всички данъчно-осигурителни изисквания и заплащат ли се в реален размер задълженията към бюджета.

Междувременно 115 килограма агнешки субпродукти бяха възбранени и насочени за унищожаване от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – София град. Количеството бе открито в микробус, движещ се от района на Ихтиман към град София на 14 април.

Инспекторите са констатирали, че храните се превозват без задължителните документи за произход и без етикети. Отговорните лица са санкционирани, издаден е акт съгласно Закона за храните. За това нарушение законът предвижда глоба между 4 и 6 хиляди лева, припомнят ветеринарните власти.