Около 50 тона месо без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка са открити в кланица край град Левски. Инспекторите от Агенцията по храните са установили клане на животни с неустановен произход, без поставени ушни марки и в отсъствие на ветеринарен лекар, съобщи полицията в Плевен.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

В обекта е констатирано съхранение на месо и субпродукти в нарушение на законовите изисквания. Извършен е оглед, при който са иззети като веществени доказателства DVR и заверени копия от документи – транспортни документи, протоколи от изписване, входящи  и изходящи дневници за доставки на стоки и други. 

Обектът е запечатан, като е издадена възбрана за продажба. Месото с неясен произход подлежи на унищожаване. Материалите са докладвани на прокурор. 

Полицейската акция в кланицата е част от засилените проверки във връзка с предстоящите Великден и Гергьовден, които ще продължат до 8 май. При специализираната операция в област Плевен са проверени обекти за производство и търговия с храни, кланици и търговски складове на територията на община Левски. 

В магазин за продажба на месо и местни продукти в град Левски са установени около 70 килограма месо и субпродукти (карантия) без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. Издадена е забрана за продажба и разпореждане за унищожаване.

Засилените проверки преди празниците обхващат обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава и начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби за салмонела от пратките, влизащи през границите.

По време на официалните празнични дни (22-25 април, 1-2 май и 6 май) ще има дежурни инспектори във всички ОДБХ. Сигнали за нередности се приемат на 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на Агенцията по храните.