Положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са пробите от четири отстреляни диви свине в Ямболска област. Това съобщи д-р Стоян Колев от Областна дирекция по безопасност на храните, цитиран от БТА.

Паскал Желязков: Драконовски мерки заради АЧС, целта е тотален контрол

Случаите са констатирани в землището на стралджанското село Поляна и тунджанското село Савино. Месото е иззето и унищожено на специално изградено място. Инвентарът и облеклото на служителите са дезинфекцирани.

Това не е първият случай на заразено диво прасе в областта. Преди месец носител на АЧС се оказа животно, отстреляно в землището на село Камен връх, община Болярово.

Очаква се ветеринарните власти в Ямбол да обявят нови мерки, за да пресекат пътя на заразата в зоните за сигурност около констатираните случаи. Все още на сайта на БАБХ обаче липсва официална информация за новите четири случая.

Всичко това се случва ден, след като БАБХ съобщи за драконовските мерки, които предприема, за да наложи тотален контрол над АЧС. 

Една от тях е, че се забранява движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Освен това във всеки индустриален свинекомплекс с над 5 000 прасета ще бъде назначен официален ветеринарен лекар, обясни проф. Паскал Желязков на пресконференция вчера.