Агенцията по храните гарантира, че прасета, които съдържат вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), не са постъпвали към кланиците.

Паскал Желязков: Драконовски мерки заради АЧС, целта е тотален контрол

Проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заяви това днес пред журналисти във връзка с последните две огнища на АЧС в свинекомплекси в селата Никола Козлево, Шуменско, и Брестак, Варненско.

Практиката досега е била индустриалните свинекомплекси, които изпращат прасета за клане, преди да първо да вземат кръв за изследване за наличие на вируса.

"Когато се получат резултатите, че тези прасета са здрави и чисти от инфекция, тогава тръгват към кланиците. Това и досега беше така. Ние можем да ви гарантираме, че прасета с вируса не са постъпвали към кланиците", каза проф. Желязков.

След като е открита инфекцията в Никола Козлево, е извършено проследяване на доставките, извършени от този свинекомплекс през последните 35 дни. Установено е, че през този период около 12 800 прасета са постъпили в пет кланици и при проверката е имало налични близо 13 тона месо.

Проф. Паскал Желязков: "Това месо беше възбранено и ще бъде насочено за термична преработка, защото вирусът загива при температура над 80 градуса."

Шефът на БАБХ допълни, че известни количества месо са стигнали до магазинната мрежа, като то е поставено под възбрана и бъде насочено към унищожаване.

Кожите от закланите прасета са също сложени под възбрана. Издирени са, поставени са под надзор и ще бъдат изпратени с документи за химическа обработка. 

"Хората да не се безпокоят: свинско месо има и ще има. Прасетата са животински вид, който много бързо се въпроизвежда. Една свиня-майка за две години може да се опраси три пъти и да даде 30 и повече прасета. Около 150 дни продължава самото угояване до настъпване на клнично тегло. Бременността при прасетата продължава 112 дни, за разлика от кравите, например", обясни изпълнителният директор на Агенцията по храните.

Епизоотичното проучване за пътя на вируса до свинекомплекса в Никола Козлево продължава, за да установим откога е инфекцията и как е влязла в промишления обект.

"Още в момента, в който разбрахме какъв е технологичният цикъл на този холдинг, в нас се появи мнението, че трябва да се започне проучване и на фермата, от която се доставят прасетата за угояване в Никола Козлево. След започване на това проучване и вземане на проби, се установи, че има АЧС и във фермата в Брестак, откъдето тръгват прасетата за угояване в Никола Козлево”, разказа проф. Желязков.

Неговата оценка е, че "привидно мерките за биосигурност съществуват в свинекомплекса". Възникването на огнището обаче е показало, че имаме пробив в мерките.

"Към този момент не мога да кажа точно къде е. Но щом се е случило, мерките не са се изпълнили така, както са записани", допълни професорът. Според него версията за внасяне на вируса от гризачи е много вероятна конкретно за този свинекомплекс.

Следете темата ТУК.