Очаква се до месец да бъдат готови резултатите от кръвните проби от стадото на Ана Петрова от Болярово. Те бяха взети за втори път на 13 юни от общо 170 животни.

Заплаха: Хиляди тонове вълна се изхвърлят ежегодно в реки и дерета

Екипът от 11 ветеринари беше придружаван от заместник земеделският министър Крум Неделков. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави.

„Пробите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция, Монпелие и още една лаборатория в Германия. Очакваме да бъде потвърдено неналичие на вируса, защото няма обективни причини животните да са били болни", заяви Неделков, цитиран от БНР.

През месец юли 2018 г. БАБХ обяви 7 огнища на чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. Бяха умъртвени над 2000 овце и кози. Единствено Ана Петрова не допусна ветеринарните власти, затова обектът й беше заличен, а ЕК наложи на България санкции и рестрикции.

Настроенията обаче сред стопаните и ветеринарите са разнопосочни. От една страна, те коментират примера на Ани като лош, като „нарушаване на законите и правилата“ и „плюене в лицето на всички останали животновъди и стопанства, които ги спазват“.

„Утре, който поиска, ще отказва достъпа на ветеринарите до фермите и какво правим“, пита реторично читател на Агри.БГ.

От друга страна, не са малко и онези, според които тя е постъпила правилно, поставяйки под съмнение компетентността на ветеринарните лекари.

„Ветеринарните лекари, трябва както хуманните да се разделят по специалност. Прави ми впечатление, че ветеринарните разбират от всички болести по животните, а това няма как да стане и се действа по чиновнически“, убеден е друг читател.

Разбира се, остава и въпросът доколко стадото сега е онова от преди три години.

„Стадото на Ани се подмени вече два пъти с любезните дарения на много доброжелатели от цялата страна. Какви проби ще взимат тия, какви пет лева?! Ония животни отдавна ги няма!“, категорични са трети.

Дали ако сега пробите се окажат отрицателни, България ще може да излезе от черния списък на страни, които не са свободни от чумата по дребните преживни животни? И съответно българските овцевъди да имат право да търгуват с месо и млечни продукти в рамките на ЕС и да изнасят за трети страни? За последно статутът беше коментиран през септември 2020 г.

„Към настоящия момент фермата е със статут на обект, който е с потвърдена чума, което не позволява на България да изпълни условията, посочени в Кодекса на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за дребните животни и съответно да даде официално искане за статут на страна, свободна от заразата чума по дребни преживни животни“, обясни тогавашният земеделски министър Десислава Танева.