Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието Крум Неделков със стопанката и нейните адвокати, съобщиха от пресофиса на ведомството.

Заплаха: Хиляди тонове вълна се изхвърлят ежегодно в реки и дерета

Набавянето на пробите ще започне в 10:00 часа в неделя, 13 юни 2021 г.

По време на срещата се разбра също, че ще бъде потърсена възможност за финансово подпомагане като вид обезщетение заради пропуснати ползи.

„Лично съм готов да съдействам на колегите от Българската агенция по безопасност на храните и да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, заяви доц. д-р Неделков.

Ана Петрова и адвокатите й са заявили, че благодарят за организираната среща и за това, че служебното правителство внася нова линия за решаването на въпроса, който залежава от 2018 г.

Сагата започна през месец юли 2018 г., когато ветеринарните власти обявиха 7 огнища на чума по дребните преживни животни в община Болярово, област Ямбол, и в бургаското село Кости. По тази причина бе издадена заповед за евтаназиране на животните в района, където животновъдството е основен поминък на хората. Заради болестта бяха унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче беше опазено от доброволци.