Министърът на земеделието Десислава Танева иска оставката на заместник-министъра Чавдар Маринов, поради конфликт във връзка с подготвяното задължение национално-представените хранителни вериги да продават български стоки. Това заяви самият той пред бТВ тази сутрин.

Трус: Освободен ли е зам.-министър Чавдар Маринов?

Конкретният повод за исканата от министъра оставка е отказа на Маринов да се включи в телевизионно интервю по темата за веригите миналата седмица, смята той. Според него, задължението за продажба на български стоки, което държавата се опитва да вмени, няма общо с темите и мерките, които трябва да се следват.

Правилният път да се вкара повече българска продукция в магазините е първо държавата да покаже социална ангажираност. Във всички болници, детски градини, уччилища, социални патронажи, държавни администрации, да започне да се консумира българска, чиста храна. И след това да влезе в преговори с веригите.

Всичко това трябва да стане със съответните законови мерки и подзаконови нормативни актове, обясни Маринов. След срещата с икономическия министър Емил Караниколов по темата са направени консултации с румънските им колеги, които са опитали въвеждането на подобна практика.

Получили са обаче негативна реакция от Европейската комисия и съответно са предпочели да извървят пътя на съответните нормативи и документи, за да се случат нещата, разказа заместник-министърът.

Има огромен проблем от години с национално-представените хранителни вериги, подчерта Маринов. Но това трябва да се реши с нормативни документи, преговори, разписване на правила. Сега, в условията на криза, те трябва да направят реверанс към българските производители, но това трябва да стане чрез срещи, не може да им се заповядва, смята Маринов.

Като цяло предвидените мерки от министерството са позитивни, но не може да откъснеш домата от градината и да го предоставиш в търговската верига, обясни заместник-министърът.

"Веригите искат да имат количество, качество, партидност, опаковка, регулярни доставки, сезонност, предвидимост. Всичко това е роля на организациите на производители, на които им отрязаха краката. Цяла Европа работи с подобни структури. Няма как земеделецът сам по себе си с 2-3 дка да прави доставки в големите вериги", допълни Маринов.

По въпроса за исканата му оставка, той подчерта, че Десислава Танева многократно е заявявала, че тя никога не би назначила на поста човек от бранша, какъвто е Маринов. Той застъпи във ведомството след поет ангажимент от бившия министър на земеделието Румен Порожанов.

Заместник-министърът отрече да има проблеми с биологичното производство, което е спрягано като офциален мотив за  искането за освобождаването му от поста. Преди Маринов да застъпи длъжността, са провеждани три одита на биопроизводството в България, които са катастрофални, припомни той. Вследствие на тези одитни мисии, бяха спрени парите за българско биологично производство.

"В момента, от 10 дни, имаме първия положителен предварителен одитен доклад, който гарантира 40 млн. евро на всички биопроизводители. Посланията в доклада са, че е постигнат изключителен напредък за България, страната се движи в правилната насока, а системите функционират", каза още Маринов.

На въпроса дали ще подаде оставка, заместник-министърът каза, че това ще бъде решено заедно с бранша, от който той има огромна подкрепа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Десетки фермери в списъци за директни продажби - как да се включите?

Асоциации срещу вериги: Дайте шанс на местните производители