Ако Украйна и осем други държави бъдат приети в Европейския съюз (ЕС), земеделските субсидии за сегашните 27 страни от ЕС ще трябва да бъдат намалени с около 20 процента. 

Четете още: Украйна сложи на пауза жалбите срещу Полша, Унгария и Словакия за забранения внос на зърно

 

Това става ясно от изчисление на Financial Times за финансовите последици от приемането на нови страни-членки на ЕС, цитирано от nieuweoogst.nl.

Предстои темата да бъде обсъждана на неформална среща на върха на четиридесет европейски министър-председатели и президенти, която ще се проведе испанския град Гранада. Брюксел обеща на Украйна по-рано тази година, че ще вземе решение за членство в ЕС през декември. Молдова, Грузия и шестте балкански страни също чакат прием от няколко години.

Съгласно настоящите правила на ЕС Украйна ще получи 96,5 млрд. евро по Общата селскостопанска политика (ОСП) за първите седем години след приемането. И още около 90 млрд. евро от други фондове на ЕС, като Кохезионния фонд.

Прогнозите на Financial Times показват, че настоящите държави-членки Чехия, Естония, Литва, Словения, Кипър и Малта вече няма да отговарят на условията за такова финансиране след приемането на деветте новодошли.

Изготвянето на нова европейска селскостопанска политика за 2025-2027 г. ще бъде задача на новата Европейска комисия, която ще встъпи в длъжност след изборите през юни 2024 г. След това трябва да има повече яснота и относно приемането на нови държави.

Предишното голямо разширяване на ЕС стана след падането на Берлинската стена през 1989 г. и разпадането на Съветския съюз. През 1993 г. на повечето източноевропейски страни беше предложена перспективата за приемане, а през 2004 г. десет нови държави-членки действително се присъединиха - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва, допълнени от Малта и Кипър. Последните приети са България и Румъния през 2007 г.