Основният бизнес индекс на климата на пазара на земеделска техника в Европа продължава да се понижава. Спрямо месец по-рано той вече е -40 пункта при скала от -100 до +100, пише Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA). 

CEMA: Растат продажбите на трактори от по-високия клас

През ноември повече от половината участници в традиционната анкета на организацията определят настоящия си бизнес като неблагоприятен. Те очакват оборотът им да намалее през следващите шест месеца. Прогнозите за поръчките също не изглеждат обещаващи. Едва 4% от анкетираните посочват, че очакванията им са за ръст. 

При производителите на трактори бизнес индексът през ноември пада до -57 пункта. Това е една от най-ниските стойности, откакто се провежда проучването на CEMA. Сред производителите на компоненти има много голямо несъответствие между оценката на текущия бизнес (60% от анкетираните все още смятат бизнес средата за "добра") и бъдещите очаквания (те клонят към много негативни).

След като натрупаните поръчки достигнаха своя връх в началото на 2023 г., обемът на поръчките отбеляза многократно значително намаление и сега съответства на производствен период от 3,6 месеца. Това все още е относително високо в дългосрочен план, но значително по-ниско от по всяко време през последните две години. 

В момента по-малко от 40% от производителите на земеделска техника имат обем на поръчки за повече от 3 месеца. Преди година делът им беше над 80%, а през август тази година все още беше около 60%.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте топ машините, които грабнаха наградите Farm Machine 2024

CEMA: Негативизмът сред производителите на машини надделява

И двата най-големи пазара за земеделски машини в Европа се разколебаха