Основният индекс за бизнес климата в индустрията за земеделска техника в Европа продължава да се понижава след достигането на негативно ниво през юли тази година. През септември той падна от -22 пункта до -33 пункта при скала от -100 до +100 пункта, информира CEMA - Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника.

Несигурност завладя пазара на земеделска техника в Европа

58% от анкетираните в традиционната анкета на асоциацията очакват оборотът им да спадне през следващите шест месеца, а с оглед на предстоящия прием на поръчки (индикатор, който не се взема предвид при изчисляването на общия барометър) по-нататъшен спад очакват 71% от анкетираните.

Влошаването изглежда е достигнало и до производителите на компоненти, които бяха по-оптимистични през предходните месеци, но сега коригираха очакванията си драстично в негативна посока.

Според анкетираните необходимостта от инвестиции е изтощила всички крайни потребители на Стария континент. Съответно няма нито един европейски пазар, при който повечето анкетирани участници да имат положителни очаквания за оборота си. Сега дори двата най-големи пазара - Германия и Италия, показват спад на пазарното доверие.

Като цяло за 2023 г., отчитат от СЕМА, участниците в допитването все още очакват лек ръст на оборота за своите компании. Той ще се дължи на по-високия оборот в началото на годината заради намаляването на натрупаните поръчки на производителите.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Бизнес климатът на пазара на машини е в рецесия

СЕМА: Оптимизмът сред производителите на агромашини продължава да се топи

CEMA: Бизнес климатът продължава да се влошава