Проблемите с доставките на трактори през 2022 г. и липсата на суровини и компоненти може да бъдат видени на хартия в отчета на CEMA за миналата година. От него става ясно, че регистрациите на трактори в Европа за периода са намалели с 8,7%. Има обаче ръст на по-производителните машини от високия клас, информира Agrarheute. 

Румънските граничари задържаха крадени трактори

Най-силен спад на продажбите е отчетен в Германия. Общо за Стария континент са регистрирани само 165 228 трактора - с 15 698 по-малко спрямо 2021 г., която бе една от изключителните по продажби. В сметките влизат всички страни от ЕС, както и Великобритания, Исландия, Норвегия и Швейцария. 

Според отчета на CEMA най-важните пазари за трактори в Европа - Франция, Германия и Италия, съставляват около ½ от новите регистрации.  Във Франция продажбите остават стабилни спрямо 2021. Там са продадени 35 577 трактора.

В Германия, от друга страна, е отчетен спад над средното ниво от 11,9%. С почти ⅓ по-малко са продадените трактори с двигатели под 50 к.с. Същевременно има ръст от 2,9% на тракторите с мощност над 150 к.с. 

Спадът на продажбите в Австрия е с 14,4%, макар производственият капацитет в страната да е на рекордно ниво. 

През 2022 г. регистрациите на трактори с мощност под 130 к.с. са намалели в цяла Европа с 15,2%. Междувременно регистрациите в по-високите класове на производителност са се увеличили с 3,7%. Двигателите с по-висока мощност сега представляват 39%от всички регистрации на трактори в Европа. През 2021 г. той беше само 35%. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Възходът на пазара на агромашини спря

Не е нужно да си потомък на земеделци, за да си истински успешен фермер

През последната седмица: Засилен трафик на тирове от Украйна и Молдова