Основният индекс за бизнес климата в индустрията за земеделска техника в Европа остава негативен, като добрата новина донякъде е, че той съвсем леко се понижава спрямо месец по-рано. През октомври индексът е -32 пункта при скала от -100 до +100. През септември той беше -31, информира CEMA - Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника.

И двата най-големи пазара за земеделски машини в Европа се разколебаха

Анкетата потвърждава за пореден път, че преките клиенти на производителите, дилърите, не са способни да продадат продукцията на крайните клиенти и от недостиг на стока в момента имат свръхналичности. От данните за октомври личи още, че запасите на дилърите на повечето европейски пазари сега са по-високи, отколкото през 2019 г., която остана в историята поради високите нива на запасите на дилърите.

Според допитването на CEMA няма нито един европейски пазар, на който мнозинството от анкетираните да има положителни очаквания за оборота. Най-силните спадове се очакват на пазарите в Централна и Източна Европа. Франция и Германия остават напред в класирането.

През октомври едва 20% от анкетираните дават добра оценка на настоящия си бизнес, а близо 60% очакват оборотът им да падне през следващите 6 месеца. Около 70% заявяват, че ще има спад на бъдещите поръчки.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Несигурност завладя пазара на земеделска техника в Европа

CEMA: Бизнес климатът на пазара на машини е в рецесия

CEMA: Растат продажбите на трактори от по-високия клас