Основният индекс на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа продължи своя ход надолу към дълбока депресия. През януари той се понижи с още два пункта до -50 при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA). 

CEMA: Производителите на машини гледат с надежда към 2024 г.

Запазва се доминиращата негативна оценка на участниците относно настоящата ситуация. Над половината от тях я определят като неблагоприятна, а ⅔ очакват оборотите им да намалеят през следващите шест месеца. 

Традиционната анкета на CEMA потвърждава за пореден път, че директните клиенти на производители, дилърите, са неспособни да изпълнят голяма част от поръчките си към крайните клиенти. Според последните данни от проучването запасите на дилърите в повечето европейски страни са по-големи от тези през 2019 г., която остана в историята поради високите дилърски запаси.

Няма нито един европейски пазар, където мнозинството от допитаните да има позитивна прогноза за оборота. В Западна Европа и северните страни нивото на увереност все още е по-добро в сравнение с това в Централна и Източна Европа. Германия прави изключение. Макар там нивото на увереност да е доста слабо - само 14% от запитаните очакват ръст на пазара, останалите над 60% очакват значителен спад. 



Вижте още:

Как да се погрижите за акумулатора на трактора през зимата

CEMA: Затишие на пазара на агромашини

Германия: Фермерите временно спират протестите, за да преговарят с кабинета