Земеделската техника е поскъпнала с 50% от 2020 г. до ден днешен”, заявява пред Агри.БГ зърнопроизводителят от Съединение Марин Илиев в разговор за повишаващата се себестойност в зърнопроизводството за сметка на по-слабите печалби.

Включете се в анкетата на Агри.БГ:Какви са средните Ви добиви от царевица за 2023 г.?

Поредицата от кризи през последните години не подмина и земеделския сектор, като някои суровини за производството, включително торове, в даден момент поскъпнаха четирикратно. 

"Две години правихме много скъпо производство и да кажем, че миналата година цената на зърната бяха между 50-60 стотинки, сега в момента са 30-35 стотинки (за пшеница)”, коментира Илиев.

През 2020 г. той купува за нуждите на стопанството си комбайн. Три години по-късно се оказва със стотици хиляди левове на загуба за сезона от зърното си заради високата себестойност и намалелите приходи. Освен това се оказва, че ако сега поиска да закупи същия комбайн, това ще му струва значително повече.

„Поисках оферта за същия комбайн, който взех за 320 хил. евро през 2020 г. В момента той струва 480 хил. евро. А тази година от пшеницата и слънчогледа над половин милион са ми преките загуби. През 2020 г. разходите ми за пшеницата на декар бяха 100-120 лв., а сега са 250 лв./дка”, заявява земеделецът.

По думите му и при останалата селскостопанска техника цените са сериозно нагоре, като той не намира логично обяснение за това.

Основанията в началото бяха Covid-19, кризи.., поскъпване на газ, енергоносители… Само че, виждате, цената на газа се нормализира, на енергоизточниците - също, но цените на машините не са паднали, а напротив”, казва на финал Марин Илиев.