Протестите на фермерите в Германия достигнаха кулминацията си в понеделник пред Бранденбургската врата. С приблизително 30 000 протестиращи и над 5 000 трактора очакванията на организаторите и властите бяха далеч надминати.

Четете още: Българските фермери готови за ефективни протести


„Дойде времето за разговори“, каза на пресконференция в понеделник вечерта Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери след разговори с различните фракции на т.нар. „светофарно“ правителство в Берлин. Той обяви, че сега искат да се обърнат към депутатите и да имат дискусии, ориентирани към решения.

За да дадат знак за желание за разговор, фермерите не планират протести през следващите няколко дни.

Малко преди Коледа федералното правителство беше принудено да направи икономии във федералния бюджет, за да запуши бюджетната дупка от 17 милиарда долара. Някои от съкращенията засягат и селското стопанство.

Но в началото на януари немското правителството се оттегли от някои от мерките, които беше обявило поради зараждащите се протести. Премахването на освобождаването от данък върху превозните средства беше отменено и субсидията за дизелово гориво в селското стопанство няма да намалява веднага, а на етапи.

Това обаче не беше достатъчно за земеделските производители и Асоциацията на германските фермери се придържаше към обявената седмица на протест, който достигна кулминацията си в Берлин.

Докато се изнасяха последните речи пред Бранденбургската врата, браншови представители се срещнаха с лидерите на парламентарните групи на федералното правителство, за да изложат взаимните си позиции.

Ръководителят на френския земеделски съюз FNSEA подкрепи продължаващите протести на фермерите в Германия. Той обаче обясни, че, докато причините за протестите са едни и същи, детайлите на конфликтите са различни в двете страни.

„Всички тези протести имат един и същи произход - нарастващата пропаст между реалността на фермерите на място и административните решения, взети централно в Брюксел, които водят до бунтове“, каза Арно Русо.

Френските фермери, подобно на колегите си от Германия, също са все по-загрижени относно разпоредбите на ЕС, като повишаващите се екологични стандарти, повече бюрокрация и споразуменията за свободна търговия на ЕС, които могат да застрашат конкурентоспособността на фермерите. Арно Русо смята, че тези събития имат европейско измерение.

В Холандия започнаха протести, свързани с азотната криза, докато в Полша и Румъния те избухнаха поради нахлуването на евтини украински продукти на националния пазар - проблеми, възникващи и във Франция. „55 на сто от домашните птици, консумирани във Франция, сега се внасят (частично от Украйна), така че се тревожим за френското производство на домашни птици“, каза Русо. Междувременно понеделник вечерта беше блокирано пристанището на Констанца. Протестиращите спряха достъпа до портовете, през които зърното влиза в пристанище Констанца.

Полските фермери също показаха солидарност със съседите си, като техни представители имаше и на протеста пред Бранденбургската врата.