Фермерите в Обединеното кралство ще получат 3 млрд. паунда през 2020 г., за да се справят с последиците от Брекзит, съобщава британското издание "Индипендънт". Парите ще бъдат разпределени в рамките на тази и другата година, за да осигурят на аграрния сектор плавно излизане от ЕС и от схемите за директни плащания на Общата стопанска политика на Съюза.

Твърд Брекзит ще опустоши биосектора във Великобритания

Финансирането ще позволи през 2020 г. субсидиите за земеделие да останат на същите нива, като през 2019 г., както и да бъде компенсиран остатъкът от европейските пари, които фермерите щяха да получат по проекти до 2023 г. 

Представители на властите в Обединеното кралство твърдят, че подкрепата за фремерите след излизането от ЕС ще бъде по-справедлива и по-малко бюрократична, като окачествяват процеса като "освобождение" от Общата селскостопанска политика. Според тях, страната ще подкрепя стопаните, които опазват околната среда и гарантират високи стандарти при отглеждане на животните. Властите са решени фермерите да почувстват ползите от Брекзит и да им осигурят по-добри условия за работа.

От Националния фермерски съюз на Шотландия наблягат на важността директните плащания да продължат, тъй като земеделският бизнес е зависим от тях. Те приветстват решението на властите в Обединеното кралство, но ще настояват за дългосрочни ангажименти на правителството, които да гарантират и в бъдеще, че  стопаните ще получават справедлива възвращаемост от продоволствената верига.