Биоземеделието във Великобритания, което се оценява на няколко милиарда лири, може да бъде опустошено за една нощ в случай на твърд Брекзит. Последният ще прекъсне пътя на английския бизнес до пазарите в ЕС, смятат експерти, пише изданието Independent.co.uk. 

Великобритания залага на вертикално земеделие след Брекзит

Месо, зеленчуци и бира, сертифицирани като био във Великобритания, ще загубят своя статус, ако страната напусне ЕС без сделка. 

След месеци предупреждения от страна на доставчици и фермери, че твърд Брекзит ще постави в риск националната продоволствена сигурност, ще остави щандовете в магазините празни и ще доведе до покачване на цените на храните, биопроизводителите бият аларма. Секторът, който е сред приоритетните за Европа, е на прага на огромна криза. 

Правителството потвърди, че английската биопродукция няма да бъде призната в ЕС без сделка. 

Статистиките сочат, че в продължение на 8 години продажбите на британски биопродукти растат, а сега, в случай на Брекзит без сделка, има реална възможност износът към Европа за дълго време да бъде невъзможен. 

Трудно ще бъде да си върнем загубените клиенти. Някои британски компании вече предприемат предпазни мерки, казват от сектора. 

Около 8% от британската земеделска продукция, равняваща се на 2,3 млрд. лири, се изнася. Основно вносители са страните от ЕС.