През последната седмица 61,5 хил. тона пшеница са изнесени от страната ни по море от Пристанище Варна ЕАД 1, пише в последния оперативен анализ на  Министерството на земеделието (МЗм). Данни за сухопътния експорт липсват. В същото време още няма развръзка по изкупуването на количествата зърно от държавата.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Анализаторите на министерството изчисляват, че към този момент ръстът в износа ни на пшеница на годишна база е 65,1%. От началото на пазарната година общото изнесено количество е 1 033 хил. тона. Въпреки наблюдавания застой за поредна седмица, експортът на ечемик през порта също е значително над миналогодишния - с 67,5%. 

Цената на пшеницата на световните пазари продължава да се повишава и експертите прогнозират, че този процес ще се задържи. Междувременно търговците на зърно у нас се оплакват, че държавата устно възпрепятства износа, забавяйки договорените им за експорт количества. От управляващата коалиция, по специално от БСП в лицето на икономическия министър Корнелия Нинова, пък дойде предложението за обявяването на форсмажор. Не е ясно обаче дали Парламентът ще стигне до съгласие по темата.

Не е ясно и какво се случва с изкупуването на зърно от държавата, което трябваше по думите на земеделския министър да се реализира тази седмица. В края ѝ обаче още няма яснота. Обяви се, че сделките ще минат през Софийската стокова борса, а по-късно се разбра, че не Държавният резерв, а „Сортови семена – Елит” към МЗм ще изкупува зърното на фермерите.

Малко след това пък самият земеделски министър Иван Иванов обвини държавната фирма в саботаж, защото са отказали да изпълнят разпореждането. От Агроведомството смениха и позицията си относно съхранението на зърното – сега то щяло да остане в силозите и складовете на търговци. Дали и как ще се разграничават тези количества от останалите в същите зърнобази, не стана ясно.

"Постоянно ще проверяваме какво се случва със зърното, няма да го оставим да бъде изнесено или препродадено. Има полиция, служби, има как да се запечатват складове. Ако някой злоупотребяви, ще му се образува наказателна преписка за кражба. Имаме агенции и служби, които имат голям персонал”, заяви пред Mediapool зам.-министрът на земеделието Иван Христанов.

Той посочи, че цялата държава ще помага на държавната фирма, за да е сигурна, че купува необходимите количества и то по прозрачен начин. Уверил е в това и ръководителя на „Сортови семена – Елит” Росица Въчева.