Ръководството на "Сортови семена елит" ЕАД саботира действията на правителството, както и успокояването на пазара. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов във връзка с изкупуването на необходимите количества зърно за продоволствени цени.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Министърът призова ръководството на дружеството, което по думите му е назначено по времето на Десислава Танева,  да подаде оставка и да спре да възпрепятства работата на правителството.

"В Министерския съвет ще бъдат представени алтернативни варианти”, каза още Иванов, като добави съмнения, че директорите на държавната фирма изразяват политическа лоялност към ГЕРБ, а това не е уместно в момента. 

Иванов допълни, че с това се забавят необходимите мерки, които правителството е взело, за да защити българския народ.
"Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горивата и основни храни, да саботират действията на институциите", заяви земеделският министър.

Той обясни, че Министерство на земеделието е започнало да разработва резервни варианти, които да бъдат разглеждани от правителството. 
"Това е едно грубо и грозно действие от страна на представители на партия ГЕРБ”, каза Иванов. - Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене българската държава и нейните граждани".

Министърът обясни, че дружеството не е в ликвидация и предметът му на 100% съответствал на целите на изкупуването, заради което било избрано. 
Всичко това може да забави изкупуването на зърното с месец. Условие към производителите и търговците, от които ще бъде купено е да осигурят и съхраняването му, обясни министърът. 

“На територията на страната има специализирани складови площи на зърно за около 14 млн. тона, като до миналата седмица на територията на страната е имало 2 млн. тона пшеница. 

Това означава, че има достатъчно място, където да се съхранява купеното зърно”, добави министър Иванов и посочи без конкретика, че е разработен механизъм за освобождаване на заетите площи, при пристигането на новата реколта.