Български фермерски съюз (БФС) получи покана за пълноправен член на Cogeca - Европейската организация на кооперативите на фермерите в ЕС.

Българската аграрна камара е официално приета за член на Cogeca

Организацията одобри заявката на съюза и покани официално организацията за неин пълноправен член. Това стана днес, 22 юни 2023 г., след изслушване по време на Президиума на организацията в Брюксел. 

„Още от учредяването на Български фермерски съюз имаме задачата да поставим проблемите на агросектора в страната ни на европейско ниво. Водени от обединението на всички ангажирани в него, вярваме, че това е правилният път“, написа в социалните мрежи председателят на БФС Георги Стоянов. 

В петък, 23 юни 2023 г., предстои представяне на двете структури - Български фермерски съюз и Българска аграрна камара в президиума на Copа.

Членският внос за членство в Copa-Cogeca е фиксиран за България и е в размер на 190 000 евро/годишно. Във връзка с това, а и според правилата на Copa-Cogeca, България като новоприета (и единствена останала в ЕС без представител в организацията) ще премине през т.нар. транзитен период, в който всяка година ще се плаща нарастващ процент от годишната сума за членски внос. 

На практика, ако и двете организации бъдат приети, тези 190 000 евро, ще се поделят между двете организации. Стига, разбира се, те да не решат нещо друго помежду си.

Ако едната впоследствие не може да си покрива вноските, парите следва да се плащат от другата българската организация от името на страната. Тоест сумата за членство в Copa-Cogeca е една и съща, но се разпределя между броя на организациите от дадената страна.