Биосертифициращата фирма Екогрупо Италия, която оперира в България чрез Екогрупо Италия – клон България, прекратява контролната си дейност у нас. Това ще стане от 12 декември 2021 г., съобщават от Министерството на земеделието. 

Проблеми с пасищата и защо няма да има промени в напояването - слушайте в AgriПодкаст

Тогава изтичат и всички сертификати (писмено доказателство и сертификат за съответствие), издадени на биологичните стопани, които имат договори с въпросната фирма.

След тази дата се забранява използването на тези документи, в противен случай може да си имате проблеми в съда. Затова трябва да потърсите прехвърляне на дейността си към друг контролен орган. 

„Законодателството за биологично производство изисква да няма прекъсване в процеса на сертифициране при прехвърлянето ви към друг контролен орган“, обясняват от ресорното министерство.

От съобщението, публикувано на страницата на ведомството, не е ясно обаче дали става дума за отнет лиценз. За съжаление, фермерите ще имат на разположение по-малко от месец, за да сключат договор с друга фирма. 

При предишно запитване на Агри.БГ за друг подобен случай от земеделското министерство бяха уточнили, че новите договори с други контролиращи лица трябва да съдържат изрична клауза, че влизат в сила от посочената дата без значение кога точно са сключени/подписани.

Освен всичко останало биопроизводителите трябва да не пропускат и крайния срок за представяне на сертификат или писмено доказателство за произведени биологични продукти, който тази година е 31 декември. Това важи за всички бенефициери, поели едногодишен ангажимент, или такива, които са удължили ангажимента си с една година и са заявили нови площи.

Кандидати, които са поели двугодишни ангажименти, следва да предоставят сертификат или писмено доказателство за произведени биологични продукти най-късно до 31 декември 2022 г., уточниха от ДФЗ за Агри.БГ.

Още от сега производители алармират, че техни колеги с трайни насаждения могат да бъдат неприятно изненадани. Преходният период за всички зеленчукови, зърнени и фуражни култури е 2 години, така че там може да се докаже биопродукция, дори имотите да са добавени за сертифициране през 2020 г.

Само за трайните насаждения, ароматни и медицински култури този период на преход е 3 години, което вероятно ще трябва да доведе до промяна на Наредба 4 от 28.02.2015 г. за прилагане на мярка 11, предполагат читатели.