Министерството на земеделието е провело предварителни разговори с Европейската комисия за пренасочване на средства за подкрепа на биологичното производство по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Какво пише в Националния план за биопроизводство?

Министър Десислава Танева съобщи това в края на юли по време на срещата между екипа на ведомството и бранша за обсъждане на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Десислава Танева: „Намерили сме ресурс за биологичното производство. Имаме предварителна комуникация с Брюксел за прехвърлянето му. Може да стане, само ако приключим добре одита по биологично производство в края на годината, тоест проблемът е изцяло у нас. Недостигът е символичен и накрая сигурно ще излезе точно на нула. Най-важното е да приключим добре одита.“

Кога и как може да бъдат осигурени допълнителни средства за биопроизводителите? С този въпрос Агри.БГ се обърна към Милен Стоянов, член на Управителния съвет на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

Според него единият от източниците на средства е по-прецизното изчисляване на финансовия ресурс. 

Милен Стоянов: „Проблемът е, че заявените площи са пресмятани за финансиране за пет години. Не е отчитано, че има площи във втора, в трета, в четвърта година на ангажимента. Затова няма как да се смята винаги по пет. Тоест има някакви пари. Колко са, нямам представа. Отделно, мисля, че ще се прехвърлят средства от някоя друга мярка по ПРСР, която не е отваряна. Очаквам през 2020 г. да бъде отворена мярката за поемане на ангажименти.“

По време на дискусията за новата ОСП председателят на БАБ Албена Симеонова препоръча през следващия програмен период българската страна да обърне достатъчно внимание на биологичното производство, тъй като през този средствата за него свършиха много рано.

Албена Симеонова: „Българското биопроизводство през последните седем години може да се е увеличило в някаква прогресия, но през последната година биопроизводителите са със 700-800 по-малко. Това е резултат на това, че свършиха средствата и някак си негативното отношение към българския биопроизводител, насадено не и без помощта на държавата.“

По думите й бъдещето е в биопроизводството. В ЕС вече има страни, където то е 25-30% от общото производство на храни. В България целта беше до 2013 г. то да достигне 8%, но в момента е не повече от 5,0-5,2%. 

Работна група в земеделското министерство усилено подготвяше Национален план за биологичното производство като част от действията за предстоящия одит. Ведомството обяви, че документът е готов, но все още не е публикуван на сайта на МЗХГ.

Пред Агри.БГ управителят на Фондация „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов отбеляза, че от юни работната група за подготовката на Плана не е заседавала.

Д-р Стоилко Апостолов: „Събирахме се последно в края на юни. Едно от изискванията на Сметната палата беше до 30 юни да се представи такъв План. По тази причина се правеше спешно, но след последната ни среща нямаме информация. През юни остана да се доработват някои детайли. Трябваше да се правят бюджети. Обикновено тези документи се публикуват за обществено обсъждане. За повече информация потърсете зам.-министър Чавдар Маринов.“

Агри.БГ отправи запитване и до земеделското министерство къде фермерите могат да се запознаят с Националния план за биологичното производство.