За година повишаването на разходите и проблемите с продажбите донесоха на биопроизводителите в Германия по-малко приходи от очакваното. Това логично постави края на еко бума в страната, или поне за фермерите. Вече едва половината от тях спрямо година по-рано искат да направят преход към биопроизводство, сочи проучване на Асоциацията на германските фермери (DBV). Това е най-слабият интерес към биологичния преход от 8 години насам, пише Agrarheute. 

Мнение: Фермерите трябва да са по-предпазливи

През изминалата година доста германски биологични ферми излязоха на червено, а много млекопроизводители и земеделски производители се върнаха към конвенционално земеделие. Това развитие се потвърждава от традиционното годишно проучване на Асоциацията на германските фермери (DBV), което е част от икономическия барометър на DBV за интереса към преминаване към биологично земеделие. 

Според проучването през декември 2022 г. около 11% от германските фермери са имали намерение да направят преход. Това бележи сериозен спад само за година. През декември 2021 г. 20% или два пъти повече фермери са изразили интерес към биопроизводството. 

Причините за силния спад на интереса към преминаване от конвенционално към биологично земеделие са преди всичко икономически. Според допитването особено влияние оказва ниската цена на биохраните. Към нея трябва да се добави несигурността на продажбите. Тази година тя бе многократно обсъждана от фермерите. 

За да преминат към биологично земеделие, германските фермери искат няколко неща. За 53% от тях са необходими по-високи цени на готовата продукция, а за 42% - гарантирани договори за покупка. 

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Биопроизводителите вече ще доказват реализация на продукцията. Само че никой още не знае как

Вижте какви добиви от биолимец имат в Добруджанския земеделски институт

Как се отглежда качествена трева без изкуствен азот