„Започна срив в производството на лавандула, има пренасищане на пазара на лавандулово масло. Залежава продукция, цената още ще пада”.

Производител на маточина и лавандула: Работим година за година

Това са думите на земеделския стопанин Станислав Николов, изречени пред Агри.БГ точно преди година. 12 месеца по-късно се оказва, че младият производител е прав в прогнозите си. Дори нещо повече – реалностите надминават очакванията. „През тази година не само няма цена на лавандуловото масло, но и добивите са твърде ниски. Средните показатели при нас са около 4,5 кг масло от декар“, коментира земеделецът. 

Станислав Николов: От общо реколтирани 78 530 дка с лавандула в Добричка област са добити от 2 до 6 кг от ценното масло. 

Фермерът отглежда 180 дка с етерично-маслената билка, които създава след одобрен проект по мярка 4.1 от ПРСР през 2015 г. От една година притежава сертификат за биологично производство на лавандула и плодове. Фермерът отглежда в полетата край село Бранище овощна градина с ябълки, сливи, круши, праскови, нектарини, лешници.  
Младият стопанин е категоричен, че именно сертификатът за биопроизводство е помогнал веднага да продаде лавандуловото масло. 

Станислав Николов: Пандемията не ни повлия, по-скоро годината беше тежка. Твърде малко добив, твърде ниска цена. Биологичното производство на нас ни помогна, тъй като ни изкупиха маслото с от 10 до 20 лева повече. 

Добитото количество от 180 дка е реализирано веднага и няма залежаване на продукцията. Заради масовото втурване към отглеждането на лавандула и пренасищане на пазара, в Добруджа още стои неизкупено масло от 2018 г. 

Тогава цената на ценната течност стигна 250 лв./кг, припомня Станислав. Много от неговите колеги са решили да изчакат още по-добри оферти, но това не се случва. През лятото на 2019 г. изкупната цена тръгна под 100 лв./кг и се срина до 50-55 лв./кг. 

В момента част от земеделските стопани от Добричка област все още не са получили парите си за произведеното лавандулово масло.