За неизплатени суми по договори за дестилиране на лавандулово масло сигнализират земеделски стопани от Добричка област до Агри.БГ.

Какво ще стане с лавандулата в Добруджа?

Въпреки че кампанията по прибиране на лавандула приключи преди месеци и дестилериите преработиха зелената маса в масло, има производители, които още чакат парите си. При опит да си получат дължимото, фермерите се сблъскват с уклончиви отговори. Част от по-настоятелните производители дори са получили предложение да си вземат обратно лавандуловото масло.

Други стопани пък вече са ангажирали адвокати и предприемат нужните стъпки, за да бъдат изпълнени клаузите по сключените договори, в които има фиксирани цени и срокове за изплащане на лавандуловото масло при определени условия. 

Забавените плащания не се практикуват във всички дестилерии в Добричка област. Голяма част са изпълнили поетите ангажименти и още на третия ден след предаването на лавандулата и изваряването й, парите са били по сметките на фермерите, споделят самите те. 

Проблемите с производството на лавандулово масло в Добруджа придобива все по-сериозни размери.

Още в началото на кампанията през това лято стана ясно, че в региона има залежали количества от стари реколти. Оказва се, че стопаните не са успели да реализират масло, произведено още през 2018 г.

Последните две стопански години се оказват неблагоприятни за лавандулопроизводството. През това лято в Добричко се прибра лавандулов цвят от 78 530 дка. Въпреки ниските добиви, които бяха около 2-6 кг масло от декар, няма пропаднали площи или тотална редукция на добива, както при зърнените култури. Сушата удари по-младите насаждения, но не успя да засегне тези, които вече са в пълно плододаване. 

Много са лимитиращите фактори при формирането на добива – ниски пролетни температури по време на залагане на цветоносите, период на цъфтеж, период на жътва, натрупани часове слънцегреене и разбира се, влажност при прибиране на реколтата от ароматната билка.