Световният пазар е доста наситен с масла и докато в началото, когато беше бума имаше голямо търсене, включително на бял равнец, лайка, безсмъртниче и други, изведнъж балонът се пукна и стана срив на цените. Сега не можем да планираме какво ще стане. Това споделя Пред Агри.БГ каварненският фермер Маргарит Стефанов.

Фермер: Двойният аршин е проблем за зеленчукопроизводство

Неговата основна дейност е зеленчукопроизводството и от 25 години се занимава с това, но залага на диверсификацията, като започва да отглежда и етерично-маслени култури. Площите с лавандула на Маргарит са 350 дка, а тези с маточина – 220 дка.

За да подсигурят произведената продукция, Стефанов и още трима фермери от региона, изграждат по подмярка 4.2. “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" собствена дестилерия за преработка на етерично-маслените си култури. Въпреки това споделя, че цените на маслото толкова са спаднали, че отново загубите са големи.

„Пазарът на лавандула е доста свит, тъй като е голяма ролята на монопола. Не е такава цената, каквато е навън. Тук е силно занижена. В момента маслото се купува на 60 лв./кг. Преди 3 години беше 250 лв./кг. Това също не беше реално, но една цена от порядъка на 100 лв./кг е по-реална“, заявява земеделецът.

И докато лавандулата не изисква чак такива грижи, то маточината е изцяло поливна. По думите на земеделеца тя не е лесна култура за отглеждане, макар че издържа на студ. 

Маточината изисква редовно поливане, копаене и подхранване. Докато дойде време да се коси, мероприятията са много. Трябва да се внимава да не се заплевелява, има и болести, и вредители...Но ако си добър стопанин, се получава добре, благодатна е. Веднъж се сее и вече я поддържаш. Правят се два откоса – един юлски и един августовски. Нашата маточина е на шест години вече, разказва Стефанов.

За маточината стопанинът е намерил гарантиран пазар в американска фирма, която оперира в региона. Сключил петгодишен договор, изпълнявал го и бил спокоен до тази година.

Сега изтича срокът по договора, работим година за година и не се знае докъде ще се стигне. Няма как да планираме, споделя производителят.

Стефанов запазва надеждата си, че пазарът на етерично-маслени култури все пак ще се нормализира, но дотогава залага повече на зеленчукопроизводството си.

Маргарит Стефанов: За да има едно стопанство успех, трябва да има разнообразни култури. Не може да разчита на една или на две, защото става рисково. С оранжериите уплътняваме работата на хората, понеже те са най-нерентабилни, но запълват плана. Пиперът си е най-добрата култура, но е имало години когато няма никакъв пазар и всичко отива за фабриките, и то на ниски цени. Ситуацията в земеделието винаги може да се промени, трябва да си гъвкав.“