Новият бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) беше приет на първо четене. В подкрепа на план-сметката гласуваха 118 депутати  от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, против гласуваха 34 народни представители от БСП и "Има такъв народ", а 64-ма от ДПС и "Възраждане" се въздържаха.

Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене разчетите на правителството за бюджета на ДОО за 2023 г.

Още от рубриката ФИНАНСИ 

Основните акценти в бюджета са:

- осъвременяване на пенсиите с 12%, което е отразено още от юли, така средната пенсия ще стане 788.010 лева през тази година, което е ръст от 16.8 на сто спрямо миналата година;

- максималната пенсия остава 3400 лева;

- вдигане на минималния осигурителен доходза самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева от 1 август 2023 г;

- запазване на максималния осигурителен доход на 3400 лева;

- обезщетението за отглеждане на дете през втората година става 780 лева, колкото е минималната заплата от началото на 2023 г.;

- обезщетенията за безработица се запазват - минимално от 18 лева и максимално 85,71 лева;

- запазва се еднократната помощ при смърт на осигурен от 540 лева;

БСП оспори бюджета и го нарече "антисоциален", като изтъкна, че социалните плащания остават на нивата от 2022 г. на фона на нарастващата инфлация през тази.

От ДПС пък се възпротивиха на предвиденото минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева.

В ресорната комисия аргументът бе, че от 100 хил. регистрирани земеделски стопани едва малко над 15 хил. се осигуряват за пенсия, а при тютюнопроизводителите осигурените са само 11 330 души. Всички останали са в сивата икономика.

От ГЕРБ разкритикуваха подхода данъците да се използват за покриване на разходите за пенсии. Парламентарните групи дадоха заявки за поправки между двете четения на законопроекта на бюджета на ДОО. Пред депутатите социалният министър Иванка Шалапатова подчерта, че предложеният законопроект е реалистичен.
"Проектозаконът цели, на първо място, повишаване осигурителната защита на осигурените лица и подобряване на адекватността на пенсиите. Предложеният законопроект представя една реалистична рамка за финансиране на ДОО през 2023 г. , която не внася допълнителни рискове и елементи на несигурност през средносрочните и дългосрочните фискални перспективи на страната".

Към момента за земеделските производители и  самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход е 710 лв. 

Предстои бюджетът за Държавното обществено осигуряване да бъде гласуван и на второ четене. Тогава е възможно да има промени, затова решението не е окончателно. 

Размерът на осигурителния доход за земеделските производители бе увеличен през миналата година. Тогавашният министър на земеделието Иван Иванов обеща, че стопаните ще бъдат компенсирани, но това така и не се случи.

В края на 2022-а стана ясно, че служебният министър на земеделието Явор Гечев дори не е знаел за идеята на предшественика си и обяви, че се проверява с какви средства разполага повереното му ведомство и дали варианта с компенсирането чрез de minimis е възможен. 

Това също не се случи.