На стопанина na безпризорно скитащите се животни в село Челопечене Недялко Костов е даден един месец, за да приведе стопанството си съобразно разпоредбите, а животните да не бъдат допускани да напускат обектите без надзор, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Животни без ушни марки предизвикват катастрофи в Кремиковци

Това стана ясно след среща между кмета на населеното място и изпълнителния директор на Агенцията по храните, като преди това месеци наред живущите в района обвиняваха властите, че не правят нищо, за да разрешат проблема. 

Случаят с кравите от „Кремиковци“ нашумя след серия от катастрофи, предизвикани от животните, в които самите те също са пострадали. След като историята доби широка публичност в медиите и социалните мрежи, се разбра, че животновъдният обект е незаконен и е изграден върху публична общинска земя. 

„Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков и кметът на столичния район „Кремиковци“ Лилия Донкова проведоха среща във връзка с множеството постъпили сигнали срещу животновъдните обекти на стопанина Недялко Костов в село Челопечене. Постигнато беше съгласие за съвместни усилия за преодоляване на проблема с безпризорното пашуване на животните и за привеждане на обектите към изискванията в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44, се казва в прессъобщение от БАБХ.

В рамките на предоставения срок комисия от официален ветеринарен лекар на БАБХ и представител на районното кметство ще упражняват ежедневен мониторинг върху дейностите на стопанина по подобряване на условията в обектите.