Крави и кози без ушни марки продължават да предизвикват катастрофи в столичния квартал „Кремиковци”, показва репортаж на Нова телевизия.

Фермер: Търгове за пасища са законно средство за източване на субсидии

По думите на местните жители животните, собственост на Недялко Костов, безпризорно скитат в района, илизат на пътното платно и предизвикват катастрофи. Потърпевша гражданка показа снимков материал на блъснато от колата ѝ теленце, за което според нея никой не се е погрижил. Жителите на Кремиковци подготвят протест за днес, първи октомври, от 18 часа. Те твърдят, че проблемът е от пролетта, а отговорните институции не правят нищо, за да го разрешат. 

По думите на районния кмет е пусната заповед за маршрута на движение на животните и мястото им за паша, която обаче не се спазва от стопанина им.

Това са незаконни постройки в публична общинска собственост. Кравите и биволите са без марки. Имаме заповед за изземване на общински имот. Заповедите за събаряне са готови. Над 250 преписки, протоколи и писма до институциите имаме. До вчера в незаконно ползвания имот господинът беше разположил амониева силитра, която знаем какво може да предизвика.

Настояваме отново БАБХ да предприеме мерки, защото те дойдоха, провериха и продължават да не издават никакъв акт и казват, че това е разпореждане на директора на Областната дирекция, даде отчет на работата си по случая кметът на район Кремиковци Лидия Донкова.

От своя страна д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заяви, че по закон и кметът на населеното място също има ангажименти за справяне с проблема. 

"Не само отглеждането на животни, но и другите бизнеси на господина са проверявани и има наложени санкции. От средата на годината досега има издадени 6 акта, като по три има наказателни постановления. Другите са прехвърлени към кмета за съдействие, тъй като няколко пъти идваме на проверки и не можем да установим контакт със собственика", заяви Чобанов.

А така наречения неоткриваем собственик беше в ползвания от него имот по време на серията интервюта и заяви, че това е целенасочен тормоз към него и пастирите му, които били заплашвани, бити и затова си тръгнали, а сега няма кой да се грижи за кравите.

Останах без кравари. Те бяха бити, уплашиха се и избягаха. От Общината ми се отряза бариерата, която задържаше животните. Ако имам, вина се извинявам”, каза Недялко Костов, стопанин на животните.